Over ons

ZEW WILKA [=zev vielka] zou je in het Nederlands kunnen vertalen als “de roep van de wolf”. Met hun indrukwekkende gehuil herinneren onze honden ons regelmatig aan het feit dat ze afstammen van de wolf: elke passerende ambulance of de welbekende “eerste-maandag-van-de-maand-sirene” wordt altijd met dit oergeluid begroet.

Onze familie bestaat uit mijn man Michiel, onze zoon Jonathan (22 jaar), dochter Margot (17 jaar) en natuurlijk mijzelf. Sinds twaalf jaar delen we ons huis met Oudduitse Herders (ODH).

Honden waren altijd al mijn grote passie, tot wanhoop van mijn ouders. Alle dakloze honden in mijn buurt kenden ons flatje in Warschau. Ik houd van veel soorten honden, maar ik heb vooral een zwak voor honden die veel gelijkenis vertonen met de wolf.  Mijn eerste hondje kreeg ik in 1981, toen ik 12 was. Het was een clownesk vuilnisbakje, dat we Dora doopten. Dora kon niet tegen alles wat sneller bewoog dan zij – dat werd helaas haar dood.  Vlak na mijn komst naar Nederland in 1990 kreeg ik van mijn schoonouders hun jonge asielhondje Lotje te leen, een mix van een labrador met veel ander bloed. De paar weken, die we als “leentermijn” hadden afgesproken werden uiteindelijk zes jaar. Daarna volgde een aantal drukke en hondeloze jaren, tot elf jaar geleden het verlangen naar een hond weer kwam bovenborrelen. Per toeval kwam ik via internet achter het bestaan van de Oudduitse Herder, een in Nederland niet erkend ras. Het was meteen raak – dit was mijn droomhond! Een grote, langharige, trouwe vriend! En zo haalden we bij de kennel Van de Oude Maat op de Koninginnedag 2005 onze zwarte Bor (Bor de Wolf). De ODH werkt verslavend:  als je er eenmaal een hebt, dan wil je een tweede (daar hebben meerdere ODH-eigenaren last van). En zo hebben we onze roedel een jaar later uitgebreid met de wolfsgrauwe Flow (een omgekeerde wolf), een echte dame. Met deze dame is op 25 juni 2010 onze droom werkelijkheid geworden: een nestje ODH’s geboren zien worden en zien opgroeien. Het was een fantastische ervaring en we zijn trots op de drie mooie, gezonde kanjers. 

AKLIP                                           ANERI                              ATRAM